Asbest In Oudere Woningen

Het identificeren van potentiële risico’s

Een van de grootste problemen bij het wonen in een oud of gerenoveerd gebouw is het risico op blootstelling aan asbest. Het is een gevaar dat jaarlijks meer dan 5000 sterfgevallen veroorzaakt. Interessant genoeg is dit aantal hoger dan het aantal mensen dat jaarlijks sterft bij verkeersongevallen. Toch wordt het nog steeds niet zo vaak besproken als het zou moeten.

Asbest gebruiken is in elke vorm van industrie officieel verboden door de Belgische regering in 2001. Oudere gebouwen die vóór dat jaar zijn gerenoveerd of gebouwd, kunnen wel nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid asbest bevatten.

Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en jezelf te beschermen tegen de ernstige gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door blootstelling aan asbest.

Wanneer asbestvezels en -deeltjes worden ingeademd of ingenomen, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals longkanker, mesothelioom en asbestose.

Maar hoe kun je weten of jouw gebouw asbest bevat? En wat zijn mogelijke oplossingen als je asbest in een gebouw aantreft?

Er zijn verschillende manieren om het asbestprobleem in jouw oude kantoor of huis te identificeren en aan te pakken.

Let op tekenen van asbest

Isolatie, dakbedekking, tegels, cement en brandwerende materialen kunnen asbest bevatten. Het uiterlijk van het materiaal zelf varieert van een pluizig wit, grijs of bruin materiaal tot een hard bruin of grijs substantie. Als je verdacht materiaal opmerkt waar je niet bekend mee bent, raak het dan niet aan of beschadig het verder.

Huur een professionele asbesttestservice in

Als je iets hebt opgemerkt dat mogelijk van asbest gemaakt is, is het tijd voor bevestiging van een asbesttestlaboratorium. Probeer echter zelf geen monster van verdacht materiaal te nemen. Dat kan namelijk asbestvezels in de lucht vrijgeven en de situatie verergeren. Het is beter om een professional in te schakelen. Zij weten precies hoe ze met dergelijk gevaarlijk materiaal moeten omgaan en op de juiste manier monsters kunnen nemen.

Laat het repareren

Als het laboratorium de aanwezigheid van asbest in je huis bevestigt, laat het dan onmiddellijk repareren of verhelpen door een asbestverwijderingsdienst. De reparatie uitstellen kan leiden tot verdere beschadiging van het oppervlak en meer blootstelling aan asbest. En dat maakt de situatie nog erger.

Controleer na de reparatie regelmatig het oppervlak of het materiaal op eventuele schade of verslechtering. Probeer blootgestelde asbest niet zelf te repareren of te verwijderen. Dan loop je een groter risico op blootstelling en overtreed je mogelijk de wet.

Bescherm jezelf en anderen

Als asbest in je gebouw is gevonden, neem dan voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan iedereen te voorkomen. Vermijd activiteiten zoals schuren, boren, snijden of schrapen op een oppervlak dat asbest bevat. Houd ook kinderen en huisdieren uit de buurt van dergelijke gebieden waar de aanwezigheid van asbest is vastgesteld.

Eventuele scheuren of gaten waar asbestvezels kunnen ontsnappen, moeten goed worden afgedicht. Gebruik ook de juiste ventilatie en luchtfilters om de blootstelling in gebieden waar asbest aanwezig is te verminderen. Gebruik daarnaast de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer je in dergelijke gebieden werkt.

Zoek medische hulp

Raadpleeg onmiddellijk een arts wanneer je symptomen ervaart die verband kunnen houden met blootstellingen aan asbest. Deze symptomen zijn bijvoorbeeld pijn op de borst, kortademigheid, heesheid of plotseling gewichtsverlies of vermoeidheid.

Deze symptomen kunnen zelfs jaren na blootstelling niet optreden. Daarom is het altijd verstandig om je arts bij onderzoeken op de hoogte te stellen van alle contact met asbest.

Samenvattend, blootstelling aan asbest kan dodelijk zijn in oudere gebouwen. Maar met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kun je beschermd blijven en genieten van het wonen in een statig oud gebouw.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *