Asbest in pleisterwerk: Wat moet je weten?

Asbest werd vaak gebruikt in de bouwindustrie in de 20e eeuw. Het is een vezelachtig materiaal dat bekend staat om zijn hittebestendigheid en duurzaamheid.  Één van de toepassingen waarin asbest vaak verwerkt is, is pleisterwerk. Hoewel het nu verboden is om asbest nog te gebruiken vanwege de gezondheidsrisico’s, kunnen oudere gebouwen nog steeds asbesthoudend pleisterwerk bevatten. 

Wat is asbest en waarom werd het in pleisterwerk gebruikt?

Asbest bestaat uit microscopische vezels die, wanneer ingeademd, ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Hierbij denken we aan longkanker, asbestose en mesothelioom. Vanwege zijn vuurvastheid, sterke en isolerende eigenschappen gebruikte men tot de jaren ‘90 vaak asbest in bouwmaterialen, waaronder pleisterwerk. Het asbest maakte het pleisterwerk steviger en bood meer weerstand tegen hitte en brand.

Hoe kan je asbest in pleisterwerk herkennen?

Asbest herkennen, kan lastig zijn. Maar er zijn natuurlijk wel indicatoren. Wanneer jouw gebouw bijvoorbeeld tot de jaren ’90 gebouwd of gerenoveerd is, is er een grotere kans dat er een asbesthoudend materiaal gebruikt werd. 

Soms kan je ook dunne en lange vezels zien als een bruine laag onder het pleisterwerk. Maar let op, deze vezels zijn moeilijk te onderscheiden van andere vezels en zijn niet altijd met het blote ook zichtbaar.

Omdat je zelf niet goed kan zien wanneer er asbest aanwezig is, raden wij je altijd aan om een asbest deskundige in te schakelen.

Asbest in pleisterwerk.

Gezondheidsrisico’s van asbest in pleisterwerk

Het grootste gevaar bij asbest, is dat je de vezels kan inademen. Deze vezels kunnen vrijkomen wanneer je pleisterwerk beschadigt, sloopt of bewerkt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je renovatiewerken uitvoert. Wanneer je deze vezels inademt, kunnen er ernstige longziekten ontstaan die vaak pas jaren na de blootstelling optreden. Het is dus heel belangrijk om zorgvuldig om te gaan met asbesthoudend materiaal.

Wat te doen bij asbest?

  • Vermijd verstoring: Probeer niet zelf het pleisterwerk te verwijderen of te bewerken. Zo kunnen er gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
  • Schakel een deskundige in: Kies voor een professionele asbest deskundige om het pleisterwerk te testen en te bepalen of het asbest bevat. Zij kunnen monsters nemen en deze in een labo laten analyseren.
  • Volg de aanbevelingen van de deskundige: Wanneer de deskundige bevestigt dat er asbest aanwezig is, volg dan zijn of haar aanbevelingen. Die aanbevelingen kunnen variëren. Het is momenteel ook nog niet verplicht om asbest te verwijderen, ook niet wanneer je jouw huis verkoopt. Lees hier meer over het actieplan Asbestafbouw in Vlaanderen.
  • Informeer betrokkenen: Zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft tot het gebied op de hoogte is van de mogelijke aanwezigheid van asbest. Zo kunnen ook die personen voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid te beschermen.

Asbest in pleisterwerk vraagt om een professionele aanpak. Hoewel je het niet 100% kan herkennen zonder labo-analyse, kunnen asbest deskundigen wel de aanwezigheid bevestigen. Bovendien zullen ze je helpen bij het veilig beheren van het risico. Als je vermoedt dat er asbest in jouw pleisterwerk zit, aarzel dan niet om een specialist in te schakelen. 

Heb je vragen over een asbestinventarisatie? Of wil je een attest aanvragen? Twijfel dan zeker niet en neem contact met ons op.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *