Asbest in sectoren met verhoogd risico

asbest in sectoren

Ondanks dat het bekend is dat er gezondheidsrisico’s gepaard gaan met asbestblootstelling, blijft het materiaal in sommige sectoren een bron van bezorgdheid. Geen idee over welke gezondheidsrisico’s ik het heb? Lees dan hier eerst meer. Ben je wel op de hoogte? Kom dan meer te weten over asbest in sectoren met een verhoogd risico op blootstelling.

Bouwsector

De bouwsector is één van de meest getroffen industrieën als het gaat op asbest. Voor de jaren ’90 gebruikte men vaak asbest in bouwmaterialen zoals isolatie, dakbedekking, cement en vloerbedekking. Werknemers die sloop-, renovatie- of onderhoudswerken uitvoeren, lopen het risico om in contact te komen met oude asbesthoudende materialen. 

Scheepsbouw

Asbest was een belangrijk materiaal in de scheepsbouw vanwege zijn weerstand tegen hitte en vuur. Men gebruikte het in alles, van machinekamers tot leidingen en isolatie. Werknemers in scheepswerven, zowel in de bouw als in het onderhoud van schepen, lopen een groot risico op blootstelling aan asbest.

Automobielindustrie

In de automobielindustrie kwam asbest vaak voor in remvoeringen, koppelingen en pakkingen vanwege de hittebestendige eigenschappen. Hoewel het gebruik van asbest in nieuwe voertuigen sterk verminderd is, kunnen monteurs en restaurateurs van oudere voertuigen nog steeds worden blootgesteld aan asbest. 

Asbest in automobielsector.

Elektrotechnische sector

Men gebruikte asbest vaak in de elektrotechnische sector voor isolatie van draden en kabels, alsook in schakelpanelen en andere apparatuur. Elektriciens die werken aan oudere installaties kunnen in contact komen met asbesthoudende materialen. 

Spoorwegindustrie

De spoorwegindustrie maakte gebruik van asbest in remsystemen, isolatie en brandwerende materialen. Spoorwegarbeiders die werken aan onderhoud, reparatie of sloop van oude treinen en infrastructuur kunnen worden blootgesteld aan asbest. Regelmatige training en het gebruik van beschermende uitrusting zijn noodzakelijk om de blootstelling aan asbest te minimaliseren.

Chemische industrie

In chemische fabrieken was asbest populair vanwege zijn chemische bestendigheid en isolerende eigenschappen. Je kon het vaak aantreffen in pijpleidingen, tanks en apparatuur die werden blootgesteld aan hoge temperaturen en corrosieve stoffen. 

Asbest in chemische sector.

Zo, nu ben je op de hoogte van asbest in sectoren waar er meer risico op blootstelling is. Hoewel je steeds minder asbest zal aantreffen, blijft het nog steeds een belangrijk probleem in deze industrieën. Maar door het bewustzijn te vergroten en strikte veiligheidsmaatregelen te implementeren, kunnen we de risico’s van asbestblootstelling verminderen. Als werkgever heb je ook een verantwoordelijkheid naar je werknemers toe. Wil je er meer over weten? Bekijk dan zeker eens deze pagina.

Ben je een werkgever en wil je een pand controleren op de aanwezigheid van asbest? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en een asbest attest aan te vragen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *