Asbest en vastgoed: Wat moet je weten als koper of verkoper?

Asbest en vastgoed

Asbest was vroeger een veelgebruikt bouwmateriaal vanwege zijn brandwerendheid en isolerende eigenschappen. Nu is het erkend als een potentieel gevaarlijke stof. De aanwezigheid van asbest in een woning kan zowel voor kopers als verkopers van vastgoed heel wat uitdagingen en verplichtingen met zich meebrengen. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten die zowel kopers als verkopers moeten begrijpen over asbest in vastgoed.

Impact van asbest op de vastgoedmarkt

Wanneer je asbest in een pand ontdekt, kan dat de waarde ervan beïnvloeden. Vastgoed dat asbest bevat, kan minder aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers vanwege de gezondheidsrisico’s en de kosten voor de verwijdering ervan. Dat kan leiden tot lagere vraagprijzen of dat het pand langer op de markt staat voor het verkocht wordt. Daarnaast kunnen financiers terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken voor panden waarvan bekend is dat ze asbest bevatten.

Tips voor verkopers:

  1. Asbestinventarisatie uitvoeren: Voordat je je woning op de markt brengt, laat je best een professionele asbestinventarisatie uitvoeren. Dat kan helpen om te bepalen of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn en in welke staat deze verkeren.
  2. Transparantie: Wees transparant naar potentiële verkopers over de aanwezigheid van asbest. Zo voldoe je aan de wettelijke vereisten en bouw je ook vertrouwen op. Bezoek zeker deze website om de wetgeving na te kijken.
  3. Verwijderingsopties overwegen: Overweeg of het zinvol is om asbest te laten verwijderen voor de verkoop. Dat kan de verkoopwaarde van de woning verhogen en het verkoopproces versnellen.

Tips voor kopers:

  1. Vraag naar asbestinspecties: Voordat je een bod uitbrengt, vraag of er een asbestinspectie is uitgevoerd en wat de resultaten waren. Als dat niet gebeurd is, overweeg dan om zelf een inspectie aan te vragen.
  2. Begrijp de risico’s: Informeer jezelf over asbest en de risico’s die het met zich meebrengt. Lees alvast hier meer.
  3. Onderhandel over de prijs: Als er asbest gevonden wordt, overweeg dan te onderhandelen over de kosten van de verwijdering. Je kan de verkoper vragen om een deel van de kosten op zich te nemen of een lagere verkoopprijs bedingen.
  4. Plan voor toekomstige kosten: Houd rekening met de mogelijke kosten voor asbestsanering in je budget. Dat is vooral belangrijk als je van plan bent om renovaties uit te voeren.

De aanwezigheid van asbest in een pand hoeft geen dealbreaker te zijn. Het is wel belangrijk dat zowel kopers als verkopers zich bewust zijn van de implicaties. Je kan het best proactief handelen, transparant zijn en gepaste maatregelen te nemen. Zo kunnen beide partijen zorgen voor een veilige en eerlijke afhandeling van de verkoop van vastgoed met asbest.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *