De meest voorkomende plekken voor asbest in je huis

Als je eigenaar bent van een woning is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s van asbest en het belang van het verkrijgen van de juiste attesten. Is dat nog niet het geval? Lees dan hier meer. Is dat wel al het geval? Super! Dan leggen wij je hier uit wat de meest voorkomende plekken zijn waar asbest zich verbergt, zodat je de veiligheid en gezondheid in je huis goed in het oog kan houden.

1. Dakbedekking

Een veelvoorkomende plaats waar je asbest kan aantreffen, is in het dak. Oudere huizen hebben vaak asbesthoudende dakbeddeking, zoals golfplaten en leien. Je kan zelf controleren of je over zo’n daken beschikt door op deze website de aanwijzingen te bekijken. Maar het is nog steeds aan te raden om professioneel advies te vragen. 

2. Isolatiemateriaal

Asbest werd vroeger vaak gebruikt als isolatiemateriaal vanwege zijn hittebestendige eigenschappen. Het kan zich verbergen in zolderisolatie en spouwmuren en rond leidingen, boilers en warmwatertanks. In oudere woningen kan asbestisolatie nog steeds aanwezig zijn, dus wees alert tijdens renovaties.

3. Vloerbedekkingen en tegels

Bepaalde soorten vloerbedekking kunnen asbest bevatten. Het werd vooral gebruikt als ondervloer voor vinyl vloeren. Maar het kwam ook voor in vinylvloerbedekking zelf en in de lijm die wordt gebruikt om de vloerbedekking vast te zetten. Men gebruikte asbest, omdat ze zo de vloer steviger konden vastmaken. Let wel goed op, want de vezels kunnen vrijkomen wanneer je deze vloerbekleding verwijdert of beschadigt.

4. Plafond en muren

Plafondplaten kunnen een percentage asbestvezels bevatten. Asbest is van nature bestand tegen hoge temperaturen en brand, wat zeker een belangrijk aspect is in plafondplaten. Ook werd deze asbestbeplating vaak gebruikt om wanden af te timmeren en zeker op vochtige locaties. Dat komt omdat asbest ook bestand is tegen vocht en schimmel, waardoor het geschikt was voor gebruik in vochtige omgevingen.  

5. Verwarmingssystemen en pijpleidingen

Asbest komt soms ook voor in verwarmingsbuizen, ketels en isolatiemateriaal rond leidigen door zijn thermisch isolerende eigenschappen. Zo zijn deze verwarmingssystemen hittebestendig en is er minder warmteverlies. Wanneer je verwarmingsapparatuur vervangt, wees dan voorzichtig bij het omgaan met mogelijke asbesthoudende materialen.

Om een veilige leefomgeving te behouden, is het belangrijk dat je weet waar de meest voorkomende plekken voor asbest in je huis zijn. Vergeet niet om deze plaatsen regelmatig te controleren en bij twijfel professionals in te schakelen voor een volledige aspectinventarisatie en -verwijdering. 

Neem geen risico’s als het om asbest gaat. Voor meer informatie en het verkrijgen van de juiste asbestattesten, staan wij klaar om je te helpen. Jouw veiligheid staat voorop.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *