Premies voor asbestverwijdering in België: Wat moet je weten?

premies voor asbestverwijdering

Asbest verwijderen is een belangrijke stap naar een veiligere en gezondere leefomgeving. In België zijn er verschillende premies beschikbaar om huiseigenaren en bedrijven te ondersteunen bij het verwijderen van asbesthoudende materialen. We leggen je uit welke premies voor asbestverwijdering er beschikbaar zijn, hoe je in aanmerking komt en wat de voordelen zijn van het laten verwijderen van asbest door een erkende asbestdeskundige.

Waarom asbest verwijderen?

Asbest was vroeger een populair bouwmateriaal vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas is inmiddelijks gebleken dat asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder longkanker en asbestose. Daarom is het belangrijk om asbest op een veilige manier te verwijderen. Lees hier meer over de gevaren van asbest.

Premies voor asbestverwijdering

De Belgische overheid biedt verschillende subsidies en premies aan om de kosten van asbestverwijdering te verlichten. Hier zijn de belangrijkste opties:

1. Vlaamse asbestpremie

In Vlaanderen kan je als huiseigenaar of bedrijf gebruik maken van de Vlaamse Asbestpremie. Deze premie is beschikbaar voor het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking en andere asbestmaterialen. Kijk zeker hier even om meer te lezen over de premies en ondersteuning voor asbestverwijdering in Vlaanderen.

2. Energiepremies met asbestverwijdering

Sommige energiepremies zijn gekoppeld aan asbestverwijdering. Bijvoorbeeld, wanneer je je dak isoleert en daarbij asbesthoudende materialen verwijdert, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere premie. Dat geldt voor zowel particulieren als bedrijven.

3. Gemeentelijke subsidies

Naast de Vlaamse premie bieden sommige gemeenten aanvullende subsidies voor asbestverwijdering. De voorwaarden en bedragen variëren per gemeente, dus wij raden je aan om dit na te vragen bij je lokale gemeente. 

Hoe kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor deze premies, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Erkende aannemer: De asbestverwijdering moet je laten uitvoeren door een erkende asbestdeskunidge of een gecertificeerd bedrijf.
  • Officiële facturen: Je moet officiële facturen en betalingsbewijzen kunnen voorleggen.
  • Aanvraagprocedure: Dien je premieaanvraag tijdig in, volgens de specifieke procedures van de subsidie die je aanvraagt.

Het is heel belangrijk om asbest te laten verwijderen voor je gezondheid en veiligheid. Dankzij verschillende premies en subsidies wordt deze stap financieel meer haalbaar. Zorg ervoor dat je de hulp inroept van een erkende asbestdeskundige om in aanmerking te komen voor de financiële steun en om de verwijdering veilig en efficiënt te laten lopen.

Niet zeker of jouw woning asbest-vrij is? Contacteer ons dan zeker en wij inspecteren jouw eigendom.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *