Asbest blijft een onderwerp van grote zorg vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Heb je nog veel vragen over asbest en alles wat erbij komt kijken? Geen zorgen, we hebben een lijstje samengesteld met veelgestelde vragen over asbest. Zo krijg jij meer duidelijkheid en kunnen we misverstanden voorkomen.
1. Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal. In het verleden gebruikte men vaak asbest, omdat het hittebestendige en isolerende eigenschappen bevat. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken wanneer je die inademt. Er bestaan ook 2 verschillende soorten asbest. Daar lees je hier meer over.
2. Waar werd asbest voor gebruikt?
Het mineraal werd veel gebruikt in de bouw- en constructie-industrie voor isolatie, brandwerendheid en versterking van materialen. Maar daarnaast kon je het ook aantreffen in tal van andere producten, zoals remvoeringen van voertuigen en huishoudelijke apparaten.
3. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van asbest?
Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan asbestvezels, kan dat leiden tot ernstige aandoeningen. Daarbij denken we aan asbestose, longkanker en mesothelioom. Dat laatste is een zeldzame vorm van kanker die de bekleding van organen aantast. Zelfs kleine hoeveelheden asbestvezels kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.
4. Hoe herken ik asbest?
Met het blote oog kan je asbest meestal niet spotten. Je kan het mineraal aantreffen in verscillende materialen, zoals isolatie, tegels, dakbedekking, enzovoort. Een professionele inspectie en analyse zijn vaak nodig om asbest nauwkeuring te identificeren. Neem ook zeker hier een kijkje om meer te leren over hoe je kan testen of je met asbest te maken hebt.
5. Moet ik me zorgen maken als mijn huis asbest bevat?
Wanneer asbestmaterialen nog in goede staat verkeren en ze niet verstoord worden, vormen ze meestal geen direct gevaar. Het is wel sterk aanbevolen om een professionele beoordeling uit te voeren om het risico nauwkeurig te bepalen en indien nodig passende maatregelen te nemen voor beheer of verwijdering.
6. Hoe wordt asbest veilig verwijderd?
Het is belangrijk dat enkel gekwalificeerde en gecertificeerde professionals de asbest verwijderen om het risico op blootstelling te minimaliseren. Dat doen ze door strikte veiligheidsmaatregelen te nemen. Denk daarbij aan beschermende kledij dragen, speciale apparatuur gebruiken en specifieke verwijderingsprocedures volgen.
7. Is er een verbod op het gebruik van asbest?
In Vlaanderen is het sinds 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebuiken. Maar hoewel veel landen het gebruik van asbest beperkt of verboden hebben, blijft het nog steeds aanwezig in oudere gebouwen en materialen. In Vlaanderen is dat mogelijk in woningen en gebouwen die voor 2001 gebouwd of verbouwd werden. Verkoop je zo’n woning? Dan is een asbestattest verplicht. Maar geen zorgen, die kun je steeds bij ons aanvragen. Dat doe je hier.
8. Wat zijn de alternatieven voor asbest?
Er zijn ondertussen verschillende alternatieve materialen die asbest in diverse toepassingen kunnen vervangen. Deze materialen omvatten onder meer glasvezel, keramische vezels en synthetische materialen. Wanneer je deze alternatieven gebruikt, draag je bij aan een veiligere en gezondere werkomgeving.
Zo, nu weet je het antwoord op veelgestelde vragen over asbest en ben je helemaal mee. Het is duidelijk dat je contact met asbest te allen tijde moet vermijden om je gezondheid te beschermen. Wacht dus niet langer en vraag een inspectie aan wanneer je denkt dat je met asbest te maken hebt.