Wat is de wetgeving rond asbestdaken?

Asbest dakbedekking was in het verleden een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en brandwerendheid. Ondertussen weten we dat er gezondheidsrisico’s gepaard gaan met asbestvezels. Daarom is er een wetgeving rond asbestdaken en hun verwijdering.

Oude asbestdaken kunnen gevaarlijk zijn, omdat de asbestvezels na verloop van tijd vrijkomen uit verweerde leien en golfplaten. Om het risico op blootstelling aan asbestvezels te beperken, heeft de Vlaamse regering wetgeving opgenomen in haar asbestafbouw beleid. Volgens deze wetgeving moeten alle asbestcementen daken in Vlaanderen tegen 2034 vervangen of verwijderd zijn.

Voorbeeld van asbestdaken
Voorbeeld van asbestdaken

Jouw asbestdak verwijderen

Experts adviseren om asbestdaken na 30 jaar te verwijderen. Hoe langer men wacht, hoe meer asbestvezels vrijkomen en hoe hoger de kosten voor het verwijderen van het dak zullen zijn. Het is bovendien geen optie om het dak te ontmossen of af te schuren of om een overzetdak te plaatsen. Het is namelijk wettelijk verboden om dergelijke handelingen uit te voeren. Daarnaast is het ook niet toegestaan om zonnepanelen op een asbestdak te installeren.

Je dak verwijderen doe je zelf of laat je doen

In Vlaanderen mogen burgers zelf een asbestcementen dak of gevel vervangen. Dat is wel op voorwaarde dat zij dat op een veilige manier doen en de wetgeving rondom asbestdaken volgen. Voor meer informatie over de regelgeving en veiligheidsvoorschriften kan je terecht op de website van de OVAM.

Een alternatief is dat je een aannemer inschakelt om het asbestdak te verwijderen. Deze aannemers moeten de veiligheidsmaatregelen volgen en hun werknemers moeten een attest “eenvoudige handelingen” hebben volgens de wetgeving rondom asbestdaken. Door het nemen van de juiste maatregelen minimaliseer je het risico op blootstelling aan asbestvezels en voldoe je aan de geldende wetgeving.

Asbestverwijdering van een dak
Asbestverwijdering van een dak

Een dak verwijderen doe je niet zomaar even

Als je overweegt om je asbestdak te verwijderen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en de tijd die nodig is om dat veilig en volgens de wet te doen. Het kan een uitdaging zijn om asbestdaken te verwijderen. Maar het is noodzakelijk om de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbestvezels te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk om aan de wetgeving te voldoen die in Vlaanderen van kracht is.

Door te investeren in een veilige verwijdering van asbestdaken, investeer je in een gezondere toekomst voor jezelf en je omgeving.

Om te beginnen met je asbestdak te verwijderen, volg je de onderstaande stappen:

  1. Inspectie en inventarisatie: Laat een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Zo bevestig je de aanwezigheid van asbest en breng je de exacte locatie en hoeveelheid asbest in kaart.
  2. Offertes en vergunningen: Vraag offertes aan bij verschillende aannemers die gespecialiseerd zijn in asbestverwijdering. Informeer ook bij je gemeente of er vergunningen nodig zijn voor het verwijderen van het asbestdak.
  3. Kies een aannemer: Selecteer een aannemer die ervaring heeft met asbestverwijdering, de juiste certificeringen bezit en voldoet aan de wettelijke eisen. Zorg ervoor dat je een schriftelijke overeenkomst hebt waarin alle afspraken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd.
  4. Veiligheidsmaatregelen: Zorg ervoor dat de aannemer alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen treft, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken, het werkgebied afschermen en stofvorming voorkomen.
  5. Verwijdering en afvoer: De aannemer moet het asbesthoudend materiaal zorgvuldig verwijderen, verpakken en afvoeren volgens de geldende wetgeving. Het afval dient naar een erkend afvalverwerkingsbedrijf te worden gebracht.
  6. Controle en oplevering: Na de verwijdering van het asbestdak moet de aannemer het werkgebied grondig reinigen en een visuele controle uitvoeren. In sommige gevallen kan een onafhankelijke partij een eindcontrole uitvoeren om te bevestigen dat het gebied vrij is van asbestvezels.
  7. Nieuw dak plaatsen: Na de succesvolle verwijdering van het asbestdak kan je overwegen om een nieuw, milieuvriendelijk en duurzaam dak te installeren, zoals zonnepanelen of een groendak. Houd rekening met uw budget, het type dakbedekking dat geschikt is voor uw woning en de voordelen op lange termijn.

Door deze stappen te volgen, kan je er zeker van zijn dat het verwijderen van uw asbestdak op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Het is essentieel om te voldoen aan de wetgeving rondom asbestdaken en de gezondheid van u en uw omgeving te beschermen. Investeer in een veilige en duurzame toekomst door uw asbestdak op tijd en op de juiste manier te verwijderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *