De federale arbeidswetgeving vereist dat elke werkgever een asbestinventaris opstelt voor alle gebouwen waarin personeel wordt tewerkgesteld, ongeacht het bouwjaar. Deze verplichting geldt al sinds 1995.
De inventaris omvat een overzicht van al het asbest en asbesthoudend materiaal in de verschillende delen van de gebouwen of infrastructuur. Ook arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen op de werkplek worden hierin opgenomen.
Er zijn echter uitzonderingen. De verplichting geldt niet voor delen van gebouwen, machines of installaties die moeilijk bereikbaar zijn en die in normale omstandigheden geen risico op blootstelling aan asbest opleveren. Bovendien mag intact materiaal dat normaal niet wordt aangeraakt, niet beschadigd worden tijdens het nemen van stalen voor het opstellen van de inventaris.
Inhoud van de asbestinventaris voor werkgevers
De asbestinventaris bevat de volgende onderdelen:
- Algemeen overzicht:
- Een lijst van alle aanwezige asbest en asbesthoudende materialen in de gebouwen, machines, installaties, beschermingsmiddelen en andere uitrustingen op de arbeidsplaatsen.
- Een opsomming van de moeilijk bereikbare delen van gebouwen, machines en installaties die in normale omstandigheden geen blootstellingsrisico aan asbest vormen.
- Detail per locatie of uitrusting:
- Een gedetailleerde beschrijving van toepassingen waarin asbest is verwerkt.
- Een beoordeling van de staat van het asbest of het asbesthoudend materiaal.
- Een overzicht van werkzaamheden die mogelijk blootstelling aan asbest kunnen veroorzaken.
Jaarlijkse controle
Minstens één keer per jaar moet een visuele inspectie uitgevoerd worden om de toestand van het aanwezige asbest of asbesthoudend materiaal te beoordelen.
Actualisatie van de inventaris
De asbestinventaris is een dynamisch document dat regelmatig wordt bijgewerkt. Dit gebeurt wanneer er wijzigingen optreden in de toestand van het asbesthoudend materiaal, zoals:
- Verwering,
- Beschadiging,
- Of verwijdering.
Wie mag een asbestinventaris opstellen?
De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen van de inventaris en kan daarbij rekenen op ondersteuning van zijn preventiepartners, zoals de preventieadviseur-arbeidsarts.
Hoewel er geen wettelijke beperkingen of erkenningsvereisten zijn om een asbestinventaris te mogen opstellen, is vakkennis essentieel. Zonder de juiste opleiding en expertise is het onmogelijk om een volledige en correcte inventaris te maken.
In de praktijk doet de werkgever vaak een beroep op een deskundige. Het opstellen van een inventaris gebeurt op basis van:
- Vakkennis en expertise,
- Observaties,
- Staalnames,
- Labo-analyses.
Alle verzamelde informatie wordt samengebracht in een verslag dat voldoet aan de wettelijke vereisten voor een asbestinventaris voor werkgevers.