Verkoop je je Woning? Dit zijn de verplichte keuringen en attesten!

De verkoop van een woning gaat gepaard met heel wat administratieve rompslomp. Eén van de cruciale stappen in het proces is het verkrijgen van de nodige keuringen en attesten. Deze documenten bevestigen dat je woning aan de wettelijke eisen voldoet en vormen een belangrijk onderdeel van de verkoopovereenkomst.

Een stapel keuringsrapporten op een houten bureau. Een pen en bril liggen naast de papieren. Het licht van een lamp benadrukt de tekst op de documenten.

Asbestattest

Sinds november 2022 is een asbestattest verplicht voor de verkoop van alle woningen en gebouwen die gebouwd zijn voor 2001. Dit attest geeft aan of er asbest aanwezig is in de woning en in welke staat dit asbest zich bevindt. Je kunt dit attest laten opmaken door een gecertificeerd asbestdeskundige zoals DeAsbestInventariseerder. Dit belangrijke document biedt de koper inzicht in de eventuele aanwezigheid van asbest en de nodige stappen om het veilig te beheren of verwijderen.

Energie Prestatie Certificaat (EPC)

Het EPC is een document dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Het beoordeelt de energieprestatie van de woning op basis van zaken als isolatie, verwarming en ventilatie. Daarbij krijgt de woning een score tussen 0 en 700 – hoe lager, hoe energiezuiniger de woning. Een energiedeskundige kan dit attest voor je opmaken. De resultaten van het EPC kunnen potentiële kopers helpen inzien hoe energiezuinig de woning is, en mogelijk ook welke energiebesparende maatregelen er nog nodig zijn.

Een hand die een EPC-grafiek toont op een tablet. Het scherm bevat kleurgecodeerde balken die de energie-efficiëntie van verschillende delen van een huis laten zien.

Keuring elektriciteit

De elektriciteitsinstallatie van een woning moet voldoen aan een reeks veiligheidsvoorschriften. Om aan te tonen dat je woning hieraan voldoet, is een elektriciteitskeuring verplicht bij de verkoop. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme, dat een keuringsverslag opstelt. Het verslag geeft inzicht in de staat van de elektriciteitsinstallatie en eventuele veiligheidsrisico’s.

In het proces van de verkoop van je woning zijn deze keuringen en attesten onontbeerlijk. Niet alleen om te voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook om transparantie en zekerheid te bieden aan potentiële kopers. Voor meer informatie en ondersteuning in dit proces, kan je rekenen op specialisten zoals DeAsbestInventariseerder om je bij te staan.

Een collage van drie afbeeldingen. De eerste toont een asbestinspecteur die een monster neemt, de tweede een close-up van een EPC-rapport en de laatste een elektricien die een installatie controleert. Elke afbeelding vertegenwoordigt een belangrijk deel van het proces van keuringen en attesten voor de verkoop van een woning.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *