Uitzonderingen van een verplicht asbestattest

Sinds 23 november 2022 is het vereist dat je bij de verkoop van een woning of appartement gebouwd voor 2001, een asbestattest overlegt. Het asbestattest is verplicht voor alle ’toegankelijke bouwwerken’ met een minimale oppervlakte van 20 vierkante meter. Derhalve moet je garages, studio’s, studentenkamers en stallen die deze grootte overschrijden, altijd voorzien van een asbestattest. Dat impliceert echter niet dat kleinere bouwwerken vrijgesteld zijn van deze vereiste. Wij geven je enkele uitzonderingen van een asbestattest.

Wanneer asbestattest verplicht voor garages?

Stel je verkoopt een losstaande garage samen met een woning. En die garage bevindt zich op hetzelfde of een aangrenzend perceel, zonder scheiding door een openbare weg. Dan wordt deze inbegrepen in het asbestattest van de woning. Dat legt Jan Verheyen van OVAM uit. De verkoop van een losstaande garage kleiner dan 20 vierkante meter vereist geen asbestattest. Dat wel op voorwaarde dat die geen deel uitmaakt van een groter complex. In complexen met meerdere garages is een attest wel noodzakelijk waarbij je de situatie per geval moet bekijken.

Een verzameling van verschillende losstaande garages, weergegeven in een rustige, residentiële omgeving. Verplichting en uitzondering asbestattest bij garages.

Ook asbestattest voor autostaanplaatsen?

Een autostaanplaats is een verharde oppervlakte, afgebakend door lijnen. Die vereist geen asbestattest, ongeacht de grootte. Dat geldt ook voor terreinen met enkel een openluchtparkeerplaats of een schutting. Wanneer je een appartement verkoopt met een ondergrondse autostaanplaats, dan valt die wel onder het asbestonderzoek van het appartement.

Verplicht asbestattest voor studio’s en studentenkamers?

Of een studio of studentenkamer een asbestattest nodig heeft? Dat hangt er van af of je ze als afzonderlijke wooneenheden kan beschouwen. Elke wooneenheid vereist een apart asbestattest en moet beschikken over eigen woonvoorzieningen en een afsluitbare toegang. Bij de verkoop van meerdere eenheden aan één koper is voor elke eenheid een attest nodig, tenzij ze niet als afzonderlijke eenheden gelden.

Asbestattest nodig voor schuren en stallen?

Wanneer er meerdere kleine bouwwerken op je terrein staan zoals schuren, tuinhuizen of garages. Dan moet je de totale oppervlakte optellen. Dat geldt ook wanneer je meerdere stallen verkoopt. Als deze som de 20 vierkante meter overschrijdt, dan is een asbestattest noodzakelijk. De hoogte van de constructie speelt ook een rol in de beoordeling van toegankelijkheid, met een minimale sta- of loophoogte van 175 centimeter als richtlijn.

Dit artikel benadrukt dat een asbestattest verplicht is bij de verkoop van bepaalde eigendommen en constructies, alsook de uitzonderingen en specifieke situaties waarin deze vereist zijn. Het is cruciaal voor verkopers om zich bewust te zijn van deze regelgeving om zo aan de wettelijke eisen te voldoen.

Heb je een asbestattest nodig? Aarzel niet en contacteer ons.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *